Olen tässä vuosien aikaan seurannut pariskuntia köökissä ja tehnyt havaintoja pariskuntien äänenkäytöstä, sanavalinnoista, toimintatehosta ja suoritusnopeudesta kahvinkeittotilanteessa. Empiriaan perustuviin havaintoihin liittyen olen sitten luonut mustatuntuu-logiikalla ja perstuntumalla teorian, jossa pariskuntia voidaan jakaa karkeasti 5 eri kahvinkeittoluokkaan. Tutkimuksessani on kaikenikäisiä pariskuntia (nuoria ja vanhoja, justsa rakastuneita ja liittoonsa leipiintyneitä sekä kaikenikäisiä ihmisiä, ja kaikenlaisia pariskuntia [ei vain heterosellaisia]).

I Vieppätuuppateeppähaeppa-pariskunnat

Ominaispiirteenä on toisen osapuolen käytännön tehtäviin liittyvä ylivoima...toinen hoitaa kaiken ja huolehtii kaiken, sekä käskyttää toista puoliskoa oman tahtinsa mukaan. Sopuisissa yhtälöissä käskytettävä mukautuu ppa/ä päätteen sisältäviin komentoihin, tekee niitä lähes aivottomana, pienoisella tai suurella viiveellä ja korkeintaan ihmettelee iltaisin, että miksi toinen on NIIN väsynyt (kun kerta on itse tehnyt kaikki hommat viemällä, hakemalla, tuomalla jne. ja toinen on vaan komennellut) Riitaisissa yhtälöissä ppa/ä pääte saa aikaan valtataistelun jossa joko pelataan viivytyksellä (käskytettävä ei tee mitään, ikinä, koskaan) tai huudolla (hermostutaan käskyistä ja aloitetaan vasta-argumentaatio). Keskimääräisesti nainen komentaa ja mies hiissautuu paikasta toiseen milloin vaippa milloin riepu kädessä. Köökissä on aika siistiä ja lapsilla kuiva vaippa.

II Jos et sinä niin en kyllä minäkään

Nämä pariskunnat käyvät aika- ja valtataistelua kahvinkeitosta talonrakennukseen...ei niin pientä eikä niin isoa asiaa ettei siitä saataisi tasa-arvo - tai tasapuolisuuskeskustelua (intosta, riitaa, väittelyä, sotaa) aikaiseksi...Yleensä huusholleissa vallitsee sekasorto ja paha siivo, jossa kumpikaan ei periaatteessa tee mitään siksi kun toinenkaan ei tee. Keskimääräisesti näissä köökeissä vieraat keittävät kahvinsa itse ja tiskaavat tiskinsä lopuksi. Lapset vaihtavat itse vaippansa.

III Aijjaivoivoi

Voihkintapariskunnat ovat aivan oma lukunsa. Näitä on kahdenlaisia, sellaisia, joissa toisella on aina excuse töihin ja vastuuseen ja sellaisia, joissa pariskunta vuorottelee tekemättömyydessä. Ei niin pientä eikä niin isoa asiaa, ettei se olisi vaikeaa, hankalaa, kamalaa, rasittavaa, aviokriisiä, avioeroa, hulluksituloa jne. Valittamisesta huolimatta asioita tehdään pieteetillä ja vaikeimman kautta. Keskimääräisesti molemmat voihkivat saman verran ja köökissä on aika siistiä...(jos on ollut vara palkata joku siivoamaan.) Lapsilla on kestovaippa.

IV Pure hammasta

Nämä pariskunnat pitävät kulissin yllä henkensä kaupalla. Töissä käydään siksi, että saadaan paljon tavaraa ja parisuhteessa ollaan siksi koska pitää olla. Välillä on niin rankkaa, että hammasta purren hoidetaan parisuhdettakin. Keskimääräisesti molemmilla osapuolilla on kovasta pureksimisesta johtuen aikaisin tekarit ja köökissä on aina sen seitsemää sorttia tarjolla. Lapset eivät pissi housuun, oppivat kuivaksi kahden viikon ikäisenä.

V Oi onnea ja autuutta

Nämä pariskunnat löytyvät Harlekin ja Julia kirjoista. Jos et lue niitä niin et tiedä mitä tarkoitan. Näitä pariskuntia ei ole oikeasti olemassa. Keskimääräisesti molemmat ovat yhtä onnessaan. Näissä keittiöissä suudellaan ja lemmitään, kahvia ei edes ajatella eikä vieraita tarvita. Lapset? Ai niitäkö siitä tulee...