Matkailu avartaa...tässä taas muutama avarrus pikapyrähdykseltä länsinaapuriin:

- Ei kannata jättää turvatarkastuksessa mitään päälle, eikä oikeastaan kassiinkaan. Pitää kuitenkin riisuutua ja tyhjentää omaisuus kaiken kansan edessä. Ei auta vaikka yrittäisit näyttää kuinka viattomalle tahansa ja vaikka riisuudut: SE PIIPPAA KUITENKIN!!!

- Ei ole hirveän järkevä päätös puhua ruotsia koko reissun ajan, tulee hetkiä jolloin kadut sitä: myöhästyt bussista, myöhästyt junasta ja noustessasi siihen ainokaiseen bussiin johon ehdit, huomaat että se onkin väärällä reitillä. No se hyvä puoli kielikylvyssäsi on, että käyt mielipuolisia keskusteluja bussikuskien, ohikulkijoiden, koirien, puliukkojen (suomalaisten) ja lipunmyyjien kanssa...ja arvuuttelet puoli päivää mitä ne oikein sano.

- Ruåttalaiset ei myy enää mitään lippuja ei junassa eikä bussissa. Jos haluat matkustaa ilman sakkoja niin osta liput automaateista, mutta älä yritä mitään korteilla. Käytä rahaa ja muista Juha Mietoa: " HERRAN TÄHÄREN, NEHÄN PITÄÄ MAKSAA KROONEILLA!!!" (Rahaa vaihtaessasi saat myös käydä mielipuolisia ruotsinkielisiä keskusteluja, älä kuitenkaan yritä vaihtaa rahaa kadulla, mielipuoliset keskustelut syntyvät myös rahanvaihtopisteissä, virallisissakin). Ja ei ole myöskään älyttömän järkevää oma-aloitteisesti leimata mitään. Ei ne liput mahu kuitenkaan niihin masiinoihin mitä ne paikalliset käyttää. Jos yrität maastoutua sujuvalla ruotsillasi ympäristöön, niin viimeistään lipunleimaus-yrityksesi kavaltavat sinut. Turisti mikä turisti.

- Älä ota matkalukemiseksi koskaan esim. Irvingiä. Kaikki luulevat sinua mielipuoleksi kun naurat tyhjissä auloissa yksinäsi.

- Älä naura niin isoon ääneen että huppelissa oleva pikkuserkkusikin kauhistuu...ja samalla n. 200 muuta lähtijää. Mutta minkäs teet, pikkuserkkutytöllä oli hyvät jutut. (Aikoinamme tunnistimme toisemme yliopistolla kuuluvasta naurusta...n. kilometrin päässä omasta tiedekunnastani opiskellut serkkutyttö tuli joskus "meidän päähän" kahville, kun "kuuli" minun olevan siellä. Tällä reissulla bongasin serkkutytön toisesta terminaalista...kuului oman lähtöportin suunnasta tutunoloista naurua...sitäkohti vaan sitten mentiin.) Niin ja miksei saa nauraa...no, menee lähimmäisillä synkistely ja vakavana möllöttäminen pilalle, toiset on jopa TÖISSÄ siellä. Hyi hyi. Ens kerralla en naura, en.

- Niin ja muista tarkistaa ennen lähtöäsi että velipoika tosiaan muistaa hakea sinut kentältä. Saattaa muuten olla niin, että voi joutua oottamaan vaikka puolikin tuntia keskellä yötä...

- Ja ei ole ehkä viisasta syödä lasten tuliaisia ennenkuin tulee kotiin...ne laskee kuitenkin kaikki lakritsipiiput ja joku jää kuitenkin ilman....

- Ja kirjan lukemisen sijasta kannattaisi kotimatkalla orientoitua pannuhuonetta, tiskikonetta ja pyykkisavottaa kohti...meinaan ne paukkuu aika nopeasti ohi lumetodellisuuden.

Aini. Ja töihinkin pitäis vielä mennä. Huoh. De var mycket lustig att visitera mina släkt. God natt nu!